Путин отива в Китай през октомври

Русия
13:57 - 19 Септември 2023
1485
Путин отива в Китай през октомври

Руският президент Владимир Путин планира да проведе разговори в Пекин с китайския лидер Си Дзинпин през октомври, съобщи секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев на среща с китайския външен министър Ван И.

Путин не е пътувал в чужбина (с изключение на окупираните територии на Украйна) от март тази година, когато Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му. По-специално, той не отиде в Южна Африка за срещата на върха на БРИКС, нито в Индия за срещата на Г-20.

През август Bloomberg написа, че Путин се е съгласил да посети Китай и това ще бъде първото му задгранично пътуване след издаването на заповедта на МНС. Кремъл подготвя посещението на руския президент на форума "Един пояс, един път" през октомври, казаха събеседници на агенцията. Путин беше поканен от Си Дзинпин.

Сега Патрушев потвърди това: през октомври, каза той, "разчитаме на подробни двустранни преговори" между Путин и Си Дзинпин в Пекин като част от форума "Един пояс, един път".

На 1 септември самият Путин заяви, че "съвсем скоро" ще има среща с лидера на Китай. Външният министър Ван И започна посещението си в Москва предишния ден, на 18 септември, той се срещна с руския външен министър Сергей Лавров.

Групата на седемте призова във вторник Китай да окаже натиск върху Русия да прекрати агресията си в Украйна, след като външните министри на Г-7 се срещнаха в кулоарите на Общото събрание на ООН. Според изявлението членовете на Г-7 се надяват, че Китай ще търси пълно и безусловно изтегляне на руските войски от Украйна.