Путин отложи парада на Победата

Маршът на руските военни ще се проведе, когато отмине заплахата от коронавируса, заяви президентът

Топ
19:08 - 16 Април 2020
5126
Путин отложи парада на Победата

Руският президент Владимир Путин отложи парада за Деня на победата - 9 май тогава, когато заплахата от коронавируса отмине.

До Деня на победата остава по-малко от месец и ние сме изправени пред труден избор - датата 9 май е свята за нас, но животът на всеки човек е безценен", заяви руският президент. По думите му, "подготовката за парада на 9 май би трябвало да започне сега".

"Но рисковете, свързани с епидемията, чийто пик няма да премине преди тази дата, са прекалено високи и това не ми дава право да разреша подготовката за парада и за каквито и да е масови мероприятия", категоричен бе руският лидер.

Президентът подчерта, че парадът на Червения площад по повод 75 години от Победата над нацистка Германия и шествието на "Безсмъртния полк" ще бъдат проведени през 2020 г, когато заплахата от коронавируса отстъпи.


"Ние ще заставим да отстъпи заплахата, с която се сблъскваме в момента и тогава непременно ще проведем всички планирани за 9 май мероприятия, ще го направим тържествено и с топлота, именно през тази година, която е обявена за Година на паметта и славата", каза президентът, като отбеляза, че ще има "основен парад в Москва на Червения площад, и разбира се, на всяка цена и марш на "Безсмъртния полк".

Вчера руски организации на ветерани призоваха президента "да вземе това трудно, но правилно решение"и да отложи военния парад по случай 75-ата годишнина от победата над нацистка Германия заради коронавируса.

Ветераните призоваха Путин "да организира военен парад на друга дата, когато съобразно епидемиологичната ситуация той няма да представлява заплаха" за участниците в него, а ще бъде истински празник.