Путин: Отношенията със САЩ се влошават

Президентът на Русия направи песимистична оценка в навечерието на срещата на Г-20 в Япония

Русия
13:27 - 13 Юни 2019
2320
Путин: Отношенията със САЩ се влошават

Отношенията между Москва и Вашингтон все повече и повече се влошават, каза в интервю руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той направи тази песимистична преценка в навечерието на срещата на върха на Г-20 в Япония в края на този месец, на която е възможно лидерите на двете страни да се срещнат.

Сегашната администрация е одобрила, според мене, няколко десетки решения за санкции срещу Русия през последните години", посочи Путин пред руския тв канал "Мир". Записът на интервюто бе разпространен като текст от Кремъл.

Той контрастно противопостави това състояние на руско- американските отношения с процъфтяващите, по думите му, връзки с Китай. Задълбочаващото се стратегическо приятелство между Москва и Пекин тревожи някои американски политици, отбелязва Ройтерс.

Тръмп каза пред репортери вчера, че ще се срещне с Путин на Г-20 в Япония, но още ден по-рано Кремъл каза, че идеята за среща "все още е висяща" и че няма обсъждания на конкретика по въпроса.

Тръмп вчера изрази още надежда, че се надява САЩ да установят "отлични отношения с Русия", но в същото време обеща да разположи 1000 американски войници в Полша - стъпка, поискана от Варшава с цел сдържане на потенциална агресия от Русия, посочва Ройтерс.

Тръмп със сигурност ще раздразни Москва и с думите си вчера, че обмисля санкции заради газопровода "Северен поток 2", като отново предупреди Германия, че е енергийно зависима от Русия.

Путин, който вече обяви, че е на страната на Китай в започналата търговска война със САЩ, все пак каза в същото интервю, че се надява на подобряване на отношенията с Вашингтон въпреки сегашната им траектория надолу. "Наистина се надяваме, че здравият разум в края на краищата ще възтържествува, - посочи руският президент, - че с всичките наши партньори, включително и американските , ние можем да постигнем някои решения в рамките на предстоящия форум на Г-20, които ще бъдат конструктивни и ще създадат необходимите стабилни условия за икономическо сътрудничество."