Путин отрязва и ютюб на руснаците

Миналата година Кремъл не посмя да пипа канала за видеосподеляне

Русия
17:14 - 17 Февруари 2023
2136
Путин отрязва и ютюб на руснаците

Малко след началото на пълномащабната инвазия в Украйна, руските власти блокираха всички големи независими медии, както и инстаграм и фейсбук. След това, в средата на март 2022 г., държавната РИА Новости, позовавайки се на анонимен източник, близък до Роскомнадзор, съобщи , че ще блокира „до края на следващата седмица“ в Руската федерация ютюб, най-голямата платформа за публикуване на независимо съдържание.
 
Тогава властите не посмяха да блокират - обаче в началото на 2023 г. тази тема отново се появи в новинарския дневен ред. Бившият ръководител на Роскомнадзор Александър Жаров каза на 18 януари, че блокирането на услугата трябва да бъде „обмислено“, ако тя „продължи да се занимава със системно и умишлено нарушаване на руското законодателство“

Социалната мрежа Вконтакте се фокусира върху развитието на своето видео направление, което също може да се тълкува като подготовка за евентуално блокиране на услугата.

Основателят на ЧВК Вагнер , бизнесменът Евгений Пригожин, който е близък до Путин (който се държи като публичен политик от началото на инвазията), говори по-откровено от другите . През януари 2023 г. той каза : „Ютюб скоро ще бъде затворен. А онези, които активно използват ютюб, от своя страна ще бъдат идентифицирани и ще понесат заслужено наказание, след като бъде забранен.”