Путин подкрепя възобновяването на срещите ЕС – Русия

По-рано днес украинският външен министър атакува предложението на Германия и Франция

Свят
13:57 - 24 Юни 2021
1709
Путин подкрепя възобновяването на срещите ЕС – Русия

Президентът Владимир Путин е "привърженик" на предложение от Германия и Франция ЕС да обмисли възобновяването на срещите на върха с Русия, заяви Кремъл в четвъртък.

"Оценяваме положително инициативата. Путин е привърженик на създаването на механизми за диалог и контакти между Брюксел и Москва," каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщи АФП.

По-рано през деня украинският външен министър атакува предложението на Германия и Франция ЕС да обмисли възобновяването на срещите на върха с Русия, отправено преди дебат по въпроса от лидерите на блока.

"Инициативите за възобновяване на срещите на върха на ЕС с Русия, без да се забелязва какъвто и да е напредък от руска страна, ще бъдат опасно отклонение от политиката на ЕС за санкциите", каза Дмитро Кулеба след срещата си с ръководителя на външната политика на ЕС в Брюксел.

"Решението за замразяване на срещите на върха между ЕС и Русия беше взето през 2014 г. на фона на руската агресия срещу Украйна. За съжаление Русия не е демонстрирала воля за промяна на политиката си нито към Украйна, нито към ЕС, и ние вярваме че възобновяването на срещите на върха е безпочвено", каза Кулеба.

В сряда Берлин и Париж направиха предложението в последния момент преди срещата в Брюксел на лидерите на ЕС, за да може блокът да обмисли потенциална среща на върха с руския президент Владимир Путин след срещата с американския президент Джо Байдън в Женева миналата седмица.

Но остава съпротива от много държави-членки на ЕС - особено в Източна Европа, които остават дълбоко предпазливи към разговори с Кремъл.