Путин подписа закон за мобилизация на извършители на тежки престъпления

Документът е публикуван на руския официален портал за правна информация

Русия
16:00 - 04 Ноември 2022
2641
Путин подписа закон за мобилизация на извършители на тежки престъпления

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който позволява мобилизация на хора, извършили тежки престъпления, съобщи днес РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Законът изключва осъдени за педофилия, вземане на заложници, организиране на незаконна въоръжена група, измяна, шпионаж и тероризъм, уточнява руската държавна информационна агенция. 

На мобилизация няма да подлежат и хора, осъдени за незаконно изнудване, боравене и присвояване на ядрени материали и радиоактивни вещества; осъдени за покушение срещу държавник, завземане на властта със сила, въоръжен бунт; за публични призиви за екстремистка дейност, подбуждане на омраза или вражда, унижаване на човешкото достойнство, изброява ТАСС. 

От мобилизация ще се изключват и осъдени за нападение срещу лица или учреждения, които се ползват с международна защита.
Документът е публикуван на руския официален портал за правна информация.

Путин подписа и закон за статута на доброволческите формирования, които съдействат на въоръжените сили и участващите в тях. Доброволците получават статут на военнослужещи по договор.

По информация на високопоставения служител на генералния щаб на руските въоръжени сили Александър Туляганов от началото на "специалната военна операция" са станали доброволци над 15 000 души. Законът за доброволците не се отнася за частните военни компании, уточни Туляганов, цитиран от ТАСС.