Путин получил покана да посети Куба

Русия
13:01 - 03 Юли 2023
2326
Путин получил покана да посети Куба

Руският посланик в Куба заяви, че президентът Владимир Путин е получил покана да посети управлявания от комунистическия режим остров, но че все още е твърде рано да се говори за подготовка на подобно пътуване, съобщи Ройтерс, като се позова на руската държавна информационна агенция РИА.

"Владимир Владимирович Путин има покана, но не знам как ще се подредят плановете му", заяви посланикът Виктор Коронели пред РИА. "Президентът на Куба беше в Москва неотдавна, през ноември миналата година, така че не е минало реално време".

Дългогодишните политически съюзници Куба и Русия - и двете обект на санкции от страна на Съединените щати - задълбочиха икономическите си връзки, като улесниха търговията и инвестициите, за да заобиколят ограниченията, отбелязва Ройтерс.

Досега през тази година Куба е посрещнала 66 000 туристи от Русия, а възобновяването на редовните полети на руските авиолинии "Аерофлот" вероятно ще означава, че през 2023 г. островите от Карибския басейн ще бъдат посетени от общо 100 000 руски туристи, каза Коронели.

При срещата си с Путин през 2022 г. кубинският президент Мигел Диас-Канел предаде на шефа на Кремъл личен поздрав от бившия кубински лидер Раул Кастро, брат на дългогодишния лидер Фидел Кастро, и осъди санкциите на Запада срещу Русия.

"Бих искал отново да кажа, че Русия винаги може да разчита на Куба, на всички наши стремежи и воля", казал той на Путин, според стенограма на Кремъл. "Ще продължим да правим всичко, за да гарантираме, че нашите отношения ще продължат да се развиват и укрепват", се казва още в нея.