Путин помилва осъдения за убийството на Анна Политковская

Журналистката и остър критик на президента беше убита на рождения му ден през 2006 г.

Русия
13:29 - 14 Ноември 2023
4093
Путин помилва осъдения за убийството на Анна Политковская

Бившият руски детектив Сергей Хаджикурбанов, който беше осъден за убийството през 2006 г. на разследващата журналистка Анна Политковская, беше помилван от президента Владимир Путин, съобщи адвокатът на затворника пред АФП.

„Като боец от специалните части той беше поканен да подпише договор за участие в специалната военна операция в Украйна. Когато договорът изтече, той беше помилван с указ на президента“, каза неговият адвокат Алексей Михалчик.

Бившият детектив от отдела за борба с организираната престъпност на Русия Сергей Хаджикурбанов участва във военните действия на Русия в Украйна. Той се е бил в продължение на 6 месеца - периодът, нужен на осъдени затворници за помилване. След това е получил амнистия, но е останал на фронта.

Анна Политковская беше застреляна в асансьора на жилищния си блок в центъра на Москва на 7 октомври 2006 г., на рождения ден на Владимир Путин. Тя бе остър критик на руския президент, а разследванията ѝ разкриваха корупция на най-високо ниво в Русия и нарушения на правата на гражданите в Чечения.

Политковская е автор на няколко книги за чеченските войни, както и за Русия на Путин, и получава редица международни награди за работата си.

Мнозина и до днес смятат, че лично Путин е поръчал убийството на Политковская.

Делото за убийството на журналистката приключи през 2014. Чеченският гражданин Рустам Махмудов беше признат за виновен по обвинение, че е стрелял по журналистката на входа на сградата, в която живеела, а Лом-Али Гайтукаев - чичо на Махмудов - беше осъден като организатор на убийството. Бившият милиционер Сергей Хаджикурбанов бе осъден да прекара 20 години в наказателна колония, а присъдите на Ибрахим и Джабраил Махмудови (братя на извършителя Рустам) са, съответно, 12 и 14 години лишаване от свобода.