Путин потвърди: Русия може да обмисли недоларови петролни разплащания

Новини
20:53 - 04 Юни 2021
3283
Путин потвърди: Русия може да обмисли недоларови петролни разплащания

Руският президент Владимир Путин разкри в петък, че правителството може да обмисли разплащаният за петрол и природен газ повече да бъдат в други валути извън американския долар.

Коментирайки отношенията със САЩ, Путин заяви, че руските петролни компании могат да спрат да използват долара и да нанесат "сериозен удар" върху американската национална валута, но той отбеляза, че не искат да го правят.

Подобна заплаха отправи ден по-рано и руският вицепремиер Александър Новак, който заяви, че Русия може скоро да се изкуши да се откаже от петролните договори, деноминирани в щатски долари, ако администрацията на президента на САЩ Джо Байдън продължи да налага целенасочени икономически санкции.

В изказването си на Международния икономически форум в Санкт Петербург руският президент посочи, че отношенията със Съединените щати са на "ниска си точка" преди срещата на върха с американския му колега Джо Байдън на 16 юни.

Путин също така обяви, че би желал да обсъди укрепването на връзките със САЩ по време на срещата си с Байдън в Женева, в допълнение към темите за тероризма, коронавирусната и изменението на климата.

Запитан за възможността Вашингтон да наложи повече санкции срещу Русия, Путин отговори, че това е въпрос към Байдън, добавяйки, че за него е "загадка" защо САЩ се прицелват в страната му през последните години.

Според него последните хакерски нападения, които някои свързват с Русия, са опит за предизвикване на политически спор преди срещата на върха с Джо Байдън.

Путин очаква срещата му с Байдън в Женева да се проведе в положителна атмосфера, въпреки че не очаква на нея да бъде постигнат някакъв пробив.