Путин повиши главния следовател в делата срещу Навални

Русия
15:13 - 27 Февруари 2024
1365
Путин повиши главния следовател в делата срещу Навални

Главният следовател по делата срещу Алексей Навални - Роман Видюков - получи повишение. Сега той вече е заместник-ръководител на Главния следствен отдел на Следствения комитет на Руската федерация.

Новината съобщи директорът на Фонда за борба с корупцията (ФБК), създаден от Навални - Иван Жданов. Той публикува в "Телеграм" снимка на документ, на който е положен подписът на Видюков и е посочена новата му длъжност.

"Още един съучастник в убийството на Навални е повишен в длъжност. Следователят Видюков е главният следовател по делата срещу Навални. Бил е следовател, а сега е заместник-началник на Главния следствен отдел. Злото тържествува", написа Жданов.

Според независимото издание "Дожд" кариерата на Видюков започва във Волгоград през 2009 г. с разследване на ръководителя на профсъюзите във Волгоградска област Вячеслав Кобозев. През 2014 г. Кобозев е осъден на девет години затвор, а Видюков е повишен в полковник.

По-късно следователят е преместен в Москва, където участва в разследването по делата срещу бившия министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев и ръководителя на Серпуховска област Александър Шестун. В крайна сметка и двамата получават дълги присъди - Улюкаев е осъден на осем години в колония с максимална сигурност, а Шестун получава 15 години зад решетките.

Мрежата от автономни неправителствени организации "Мемориал" признава бившия ръководител на Серпуховска област за политически затворник.

През 2021 г. руският диктатор Владимир Путин награждава Видюков с медал на ордена "За заслуги към Отечеството" II степен, пише "Медуза".

Три дни след смъртта на Алексей Навални в ИК-3 "Полярен вълк" Путин подписа указ, с който повишава в длъжност редица служители на правоохранителните органи и държавни служители, включително заместник-директора на Федералната служба за изпълнение на наказанията Валерий Бояринев.

Бояринев лично е дал заповед за ограничаване на правата на Алексей Навални.

Според прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков това бил "нормален процес на ротация и повишение".

Алексей Навални бе в ареста от януари 2021 г., когато се върна в Русия от Германия, където се лекуваше след отравяне с Новичок. След това съдът замени условната му присъда с реална по делото "Ив Роше". То е свързано с търговската дейност на братя Навални още от 2008 г., когато те се занимават с транспорт на стоки. Тогава от "Ив Роше Восток" - руския филиал на френската козметична компания - подават жалба в прокуратурата за договор, сключен с компанията на Навални.

Още преди процесът да започне по същество, финансовият директор на компанията жалбоподател свидетелства, че тя не е претърпяла вреди или пропуснати изгоди. През 2017 г. Съдът в Страсбург (ЕСПЧ) осъжда Русия да плати обезщетение на Навални за "произволното и необосновано" наказателно преследване. Москва плаща 4 млн. рубли, но присъдата остава в сила - незнайно защо. Братът на Алексей - Олег Навални - дори лежи в затвора три години и половина.

През март 2022 г. руският съд осъди Навални на 9 години в колония от общ режим, обвинявайки го в мошеничество и "неуважение" към съда.

През август 2023 г. Алексей Навални получи присъда от 19 години в колония със специален режим по дело за организиране на "екстремистко съобщество" - Фонда за борба с корупцията.

Първоначално той се намираше в изправителна колония №6 във Владимировска област. В средата на декември 2023 г. беше преместен в колония "Полярен вълк" в селището Харп в Ямало-Ненецки автономен окръг, където почина през февруари тази година.