Путин поздрави германските лидери за националния празник

Руският президент призова Берлин да си сътрудничи с Москва

Русия
12:26 - 03 Октомври 2021
2460
Путин поздрави германските лидери за националния празник

Конструктивно развитие на сътрудничеството между Русия и Германия и взаимодействието в решаването на важни въпроси от международния дневен ред изцяло биха отговаряли на интересите на руския и на германския народ. Това се казва в поздравителна телеграма, изпратена от руския президент Владимир Путин до германския канцлер Ангела Меркел и президента Франк-Валтер Щайнмайер по случай националния празник на страната - Деня на германското единство, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Кремъл.

"Президентът на Русия изразява убеденост, че конструктивно развитие на двустранното сътрудничество в различни сфери, на взаимодействието в решаването на важни въпроси от международния дневен ред изцяло биха отговаряли на интересите на руския и на германския народ", посочва пресслужбата.

Отношенията между двете страни са обтегнати заради редица спорни въпроси, сред които е отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални, припомня ДПА.

Москва освен това се чувства несправедливо обвинявана за убийството на грузинец в Берлин и за хакерска атака срещу Бундестага през 2015 година.

След федералните избори преди седмица Кремъл заяви, че се надява на добри отношения с новото правителство в Берлин.

Путин и предишни години е честитил на Германия Деня на обединението. В поздрава си тази година руският лидер определя датата като "много важно историческо събитие", което бележи края на Студената война в Европа и началото на нов етап в отношенията между Германия и Русия.