Путин поздрави талибаните за борбата им с ИДИЛ

Русия е заинтересована да има спокоен, развиващ се Афганистан, свободен от терористи

Русия
13:23 - 22 Октомври 2021
2166
Путин поздрави талибаните за борбата им с ИДИЛ

Президентът на Русия Владимир Путин изрази подкрепата си по ключовото искане на талибаните, които настояват западните държави да размразят финансовите активи на Афганистан, съобщи Анадолската агенция.

Говорейки на среща на дискусионния клуб "Валдай" в Сочи, Путин каза, че западните страни носят "главната отговорност" за случващото се в Афганистан.

„Основната отговорност за случващото се там трябва да се поеме от онези държави, които се бият там от 20 години. И първото нещо, което трябва да направят, според мен, е да размразят афганистанските активи, за да дадат на Афганистан възможност за решаване на социално-икономическите проблеми от първостепенно значение“, каза той.

Руският лидер също така поздрави талибаните за усилията им в борбата с терористичната групировка ИДИЛ в Афганистан.

Той обърна внимание и на ролята на Пакистан в разрешаването на афганистанския конфликт, като подчерта, че е един от най-важните играчи в региона.

Според Путин, решението на президента на САЩ Джо Байдън да изтегли американските войски от Афганистан е било правилно.

„Той постъпи правилно, като изтегли войските от Афганистан. Вероятно е разбрал,  че по един или друг начин, във вътрешнополитически план това ще бъде една от линиите на атаките срещу него, но той го направи - пое тази отговорност", каза руският президент.

Русия е заинтересована да има спокоен, развиващ се Афганистан, свободен от терористични заплахи и наркотрафик, а за това е необходимо да се помогне на Афганистан да възстанови икономиката си, добави Путин.