Путин предупреди: Удари със западни оръжия в Русия означават обявяване на война от НАТО

Новини
21:28 - 12 Септември 2024
3365
Путин предупреди: Удари със западни оръжия в Русия означават обявяване на война от НАТО

Удари на Украйна със западни оръжия с голям обсег на руска територия ще означават, че САЩ и страните от НАТО участват пряко във войната, заяви тази вечер руският президент Владимир Путин.

„Ако това решение бъде взето, то няма да означава нищо повече от пряко участие на страните от НАТО, САЩ и европейските страни във войната в Украйна. И това, разбира се, значително променя самата същност, самата природа на конфликта. Това ще означава, че страните от НАТО, САЩ и европейските държави са във война с Русия“, каза държавният глава на Русия, цитиран от Интерфакс.

„Това е възможно само с помощта на разузнавателни данни от спътници, с които Украйна не разполага. Това са данни само от спътници на Европейския съюз или на САЩ, като цяло, от спътници на НАТО“, каза руският лидер.

Освен това полетните мисии на ракетни системи с голям обсег се изпълняват само от военни специалисти от страните, които произвеждат тези оръжия, посочи той.

„И следователно не говорим за това да позволим на Киев да удари Русия с тези оръжия или да не му позволим. Говорим за вземане на решение дали страните от НАТО участват пряко във военни конфликт или не“, добави президентът на Русия.