Путин пристигна в Киргизстан на първото си посещение в чужбина за тази година

Актуални новини
08:06 - 12 Октомври 2023
2055
Путин пристигна в Киргизстан на първото си посещение в чужбина за тази година

Руският президент Владимир Путин пристигна в Киргизстан на първото си посещение зад граница за тази година, предаде ТАСС. Днес руският държавен глава ще се срещне с киргизстанския си колега Садир Жапаров в държавната резиденция "Ала Арча". След преговори ще се състои церемония по подписване на двустранни документи, последвана от изявления за медиите.

По-късно Путин ще участва в прояви по повод 20-ата годишнина от откриването на руската военновъздушна база в Кант. Също за днес са планирани разговори на Путин с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Това е и първото пътуване в чужбина на руския лидер, откакто Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за неговия арест. Путин рядко е пътувал в чужбина от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. и не се знае да е напускал Русия, откакто МНС издаде през март заповед за неговия арест по подозрения в незаконно депортиране на стотици деца от Украйна. 

Руският президент се очаква да пътува и до Китай следващата седмица за участие в Третата среща на върха по инициативата "Един пояс, един път". Нито Киргизстан, нито Китай са членове на МНС, който беше създаден за преследване на военни престъпления.

Москва отрича обвиненията на МНС, а Кремъл твърди, че заповедта за арест е доказателство за враждебността на Запада към Русия, която образува наказателно дело срещу прокурора и съдиите от МНС, които издадоха заповедта.

Утре в киргизстанската столица Бишкек ще се състои заседание на Съвета на ръководителите на страните от Общността на независимите държави (ОНД) - в тесен и разширен състав. Същия ден Путин ще има отделна среща с таджикистанския си колега Емомали Рахмон.

Сред участниците в срещата на върха се очаква да бъдат президентът на Беларус Александър Лукашенко, държавният глава на Карахстан Касъм-Жомарт Токаев, както и президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев, отбелязва Франс прес.