Путин пристигна в Пекин

Руският лидер се среща със Си Дзинпин

Новини
08:31 - 17 Октомври 2023
2865

Десет години след като вдигнаха тост за зараждащото се приятелство с водка и торта, Си Дзинпин и Владимир Путин ще се срещнат отново в Пекин в сряда в търсене на по-нататъшно задълбочаване на партньорствотo между двете им страни.

Двамата президенти споделят силна лична връзка, като Си нарича руския си колега "най-добър приятел", а Путин "надежден партньор".

Путин кацна в Пекин днес, а Кремъл съобщи, че той ще се срещне със Си за разговори на следващия ден.

Участието му в лидерски форум в китайската столица тази седмица е не само рядко чуждестранно пътуване за руския лидер, но и възможност да отдаде почит на подписаната от Си инфраструктурна инициатива "Един пояс, един път".

Си и Путин затвърдиха приятелството си, когато двойката сподели торта и шотове водка по случай рождения ден на руския лидер на среща на върха в Индонезия през 2013 г. Оттогава те се сближиха, като през 2018 г. Си отведе Путин на разходка с високоскоростен влак из Китай, за да опитат традиционни кифлички на пара. По-късно Путин върна услугата с палачинки с хайвер и речен круиз при следващите посещения на Си в Русия.

През 2019 г. руският лидер дори организира на Си собствен рожден ден, като го изненада със сладолед по време на конференция в Таджикистан.

Животът на двамата мъже има няколко общи черти - родени са само с няколко месеца разлика в началото на 50-те години на миналия век и двамата са бащи на дъщери.

Пекин и Москва се сближиха през последните години, разглеждайки се взаимно като противовес на Запада, ръководен от САЩ.