Путин пристигна в Северна Корея

Русия
23:00 - 18 Юни 2024
4503
Путин пристигна в Северна Корея

Руският президент Владимир Путин пристигна на държавно посещение в Северна Корея, съобщиха от Кремъл. 

Очаква се той да подпише със севернокорейския си колега Ким Чен-ун договор за всеобхватно стратегическо партньорство между Москва и Пхенян. 

В навечерието на посещението севернокорейският вестник "Нодом Синмун" публикува статия на Путин, в която той благодари на Корейската народно-демократична република за подкрепата ѝ във войната срещу Украйна и посочва, че Москва и Пхенян ще изграждат заедно "архитектурата на равноправната и неделима сигурност в Евразия".

Междувременно държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън заяви на съвместна пресконфепенция във Вашингтон с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че целта на посещението на Путин в Северна Корея е развитието на двустранното военно-техническото сътрудничество. 

Йенс Столтенберг заяви на свой ред, че в отговор на развитието на отношенията на Русия със Северна Корея, Китай и Иран, НАТО ще укрепи връзките си с Япония, Южна Корея и Австралия, отбелязва БНР.

"Това, което става в Европа, е важно за Азия, а това, което става в Азия, е важно за Европа. Не можем повече да делим сигурността на регионални театри. Всичко е взаимносвързано и ние трябва да действаме заедно", подчерта Столтенберг.