Путин призна 2022 г. за икономически най-тежката година

Русия
16:20 - 16 Юни 2023
2018
Путин призна 2022 г. за икономически най-тежката година

2022 г. беше най-трудната година, която Русия е преживявала по отношение на икономиката. Това заяви президентът на страната Владимир Путин по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Той обаче изрази и задоволство, че "пътят напред", поет преди година, "работи".

Путин отбеляза, че поради обстоятелствата, описани от него просто като глобалната ситуация, Русия е изправена пред много трудности, които засягат логистиката "и всеки един аспект от икономическия живот". След това подчерта, че предприетите от правителството мерки и промяната към фокусиране върху местното производство, са довели до "растяща и процъфтяваща" макроикономика и стабилен бюджет.

По думи на президента планът на Запада да "унищожи" Русия чрез санкциите, наложени ѝ заради военната операция в Украйна, се е провалил. Той посочи, че годишната инфлация в страната през май е била 2,51%, което било по-ниско от тази в много други държави.

Освен това Путин похвали като правилна мярка последното решение на Банката на Русия да не променя лихвените проценти.

Той отбеляза, че страната му ще бъде "до голяма степен" част от световната икономика независимо от желанието на някои страни и компании да създадат едностранен пазар.

"Те не искат конкуренция. Искат да спрат нещата, да поставят бариери по пътя. Ние сме решени да се отървем от тях", подчерта Путин, като добави, че подобни конкуренти "съсипват собствената си репутация". Той открои използването на национална валута в международната търговия и посочи, че Русия е засилила търговските си отношения със страни, които счита за приятелски.

Освен това Путин заяви, че санкциите са дали възможност на Русия да укрепи голяма част от промишлеността си и определи новите разработки като "икономическо самоснабдяване", което ще има "ефект върху нашето близко бъдеще".

Руският президент уточни, че западният бизнес може да се върне в страната, ако има такова желание, и обеща властите да му осигурят "подходящи условия".

Путин подчерта, че Русия ще приветства чуждестранния бизнес, но и "мисли повече" за собствената си местна индустрия. Нещо повече, той подчерта, че страната ще остави отворена вратата си за западни компании, но и ще наблюдава "тяхното поведение" след завръщането им.

Путин отбеляза и че някои местни предприятия са поискали от него да не допуска западните компании обратно в страната, тъй като тяхното напускане е освободило ниша за два трилиона рубли - приблизително 23,8 милиарда долара.

Освен това Путин подчерта, че Русия е навлязла във фаза, в която ще се стреми да се освободи от зависимостта си от петрол и газ, когато става въпрос за износ. "Тази тенденция постепенно набира скорост", посочи той.