Путин призова Иран да отговори "сдържано" на Израел

Ливански източник, близък до "Хизбула", пък е коментирал, че "ответният удар е неизбежен”

Свят
17:15 - 06 Август 2024
1006
Путин призова Иран да отговори "сдържано" на Израел

Руският президент Владимир Путин е поискал от върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей сдържан отговор от страна на Иран за убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран, което се предполага, че е извършено от Израел, и го е посъветвал да не се извършват атаки срещу израелски цивилни. Това са казали двама високопоставени ирански източници на "Ройтерс".

Според източниците съобщението е предаде в понеделник, 5 август, от Сергей Шойгу, който пристигна в Иран за разговори с иранското ръководство, включително с президента Масуд Пезешкиан. По време на разговорите Техеран е пристиснал Москва за доставката на изтребители Су-35.

Държавната информационна агенция РИА съобщи във вторник, че Шойгу е казал, че е обсъдил убийството на Хания при посещението си в Техеран.

Двата източника, запознати с въпроса, не предоставиха повече подробности за разговорите с Шойгу, който беше министър на отбраната преди да стане секретар на Съвета за сигурност на Русия през май.

По думите на източниците посещението на Шойгу е един от няколкото начина, които Москва е използвала, за да предаде на Иран необходимостта от сдържаност, като в същото време осъди убийството на лидера на "Хамас" като "много опасно убийство" в опит да предотврати война в Близкия изток.

Според източниците Близкият изток е бил на ръба на голяма война и тези, които стоят зад убийството на Хания, очевидно са се опитвали да предизвикат такъв конфликт.

Връзките между Русия и Иран станаха по-близки след началото на войната в Украйна, като Москва заяви, че се готви да подпише широкообхватно споразумение за сътрудничество с Техеран.

Припомняме, че Иран заяви, че не се стреми да повишава регионалното напрежение, но ще накаже Израел, за да предотврати по-нататъшна нестабилност.

Във Вашингтон служител от администрацията на Байдън предупреди за рисковете от голям регионален конфликт, като той подчерта, че мащабът на отговора на Иран и "Хизбула" ще бъде ключов фактор при определяне на степента на потенциален конфликт.

Въпреки усилията на западните и регионалните държави да убедят Иран да отмъсти по премерен начин или изобщо да не отмъсти, Техеран е заявил, че ще отговори "строго" на убийството на Исмаил Хания.

Ливански източник, близък до "Хизбула", пък е коментирал, че "ответният удар е неизбежен и дипломацията вече не е жизнеспособна опция", като е уточнил, че Иран иска ударът да бъде тежък, но да не води до регионална война. Но това не изключва възможността за война в Ливан между подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" и Израел, подчерта източникът.

Високопоставен американски служител каза, че Вашингтон прави всичко възможно, "за да разубеди всички страни да отидат на място, от което не могат да се върнат" и подчерта, че другите държави в региона и Европа трябва да направят повече за предотвратяване на конфликт. Официален представител на Катар каза, че Доха е в постоянен разговор с Иран за намаляване на напрежението.