Путин призова Иран да реагира "сдържано" на Израел

Руският президент посъветвал Али Хаменей да няма атаки срещу цивилни

Новини
19:16 - 06 Август 2024
757
Путин призова Иран да реагира "сдържано" на Израел

Руският президент Владимир Путин е поискал от върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей сдържан отговор от страна на Иран за убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран, което се предполага, че е извършено от Израел, и го е посъветвал да не се извършват атаки срещу израелски цивилни. Това са казали двама високопоставени ирански източници на "Ройтерс".

Според източниците съобщението е предаде в понеделник, 5 август, от Сергей Шойгу, който пристигна в Иран за разговори с иранското ръководство, включително с президента Масуд Пезешкиан. По време на разговорите Техеран е пристиснал Москва за доставката на изтребители Су-35.

Държавната информационна агенция РИА съобщи във вторник, че Шойгу е казал, че е обсъдил убийството на Хания при посещението си в Техеран.

Двата източника, запознати с въпроса, не предоставиха повече подробности за разговорите с Шойгу, който беше министър на отбраната преди да стане секретар на Съвета за сигурност на Русия през май.

По думите на източниците посещението на Шойгу е един от няколкото начина, които Москва е използвала, за да предаде на Иран необходимостта от сдържаност, като в същото време осъди убийството на лидера на "Хамас" като "много опасно убийство" в опит да предотврати война в Близкия изток.

Според източниците Близкият изток е бил на ръба на голяма война и тези, които стоят зад убийството на Хания, очевидно са се опитвали да предизвикат такъв конфликт.

Връзките между Русия и Иран станаха по-близки след началото на войната в Украйна, като Москва заяви, че се готви да подпише широкообхватно споразумение за сътрудничество с Техеран.

Припомняме, че Иран заяви, че не се стреми да повишава регионалното напрежение, но ще накаже Израел, за да предотврати по-нататъшна нестабилност.

Във Вашингтон служител от администрацията на Байдън предупреди за рисковете от голям регионален конфликт, като той подчерта, че мащабът на отговора на Иран и "Хизбула" ще бъде ключов фактор при определяне на степента на потенциален конфликт.

Въпреки усилията на западните и регионалните държави да убедят Иран да отмъсти по премерен начин или изобщо да не отмъсти, Техеран е заявил, че ще отговори "строго" на убийството на Исмаил Хания.

Ливански източник, близък до "Хизбула", пък е коментирал, че "ответният удар е неизбежен и дипломацията вече не е жизнеспособна опция", като е уточнил, че Иран иска ударът да бъде тежък, но да не води до регионална война. Но това не изключва възможността за война в Ливан между подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" и Израел, подчерта източникът.

Високопоставен американски служител каза, че Вашингтон прави всичко възможно, "за да разубеди всички страни да отидат на място, от което не могат да се върнат" и подчерта, че другите държави в региона и Европа трябва да направят повече за предотвратяване на конфликт. Официален представител на Катар каза, че Доха е в постоянен разговор с Иран за намаляване на напрежението.

Галант предупреди в понеделник, че Израел трябва да бъде подготвен за всичко, включително бързи действия към настъпление.

Според други източници отговорът на Израел на всяка атака от "Хизбула" или Иран вероятно ще зависи повече от причинените щети, отколкото от мащаба на атаката,

Израелските власти не са поели отговорност за убийството на лидерът на "Хамас" Исмаил Хания. Иран подкрепя "Хамас", а също и "Хизбула", с която Израел си разменя удари, откакто "Хамас" нападна Израел на 7 октомври и разпали конфликта в Газа.

Напрежението между Израел и "Хизбула" нарасна през последните няколко месец, особено след ударът по Бейрут, при който беше ликвидиран висшият командир на "Хизбула" Фуад Шукр. По-рано днес "Хзбула" заяви, че е изстреляла ракети и дронове по два военни обекта близо до Акра в Северен Израел.

Припомняме, че след изралеският удар по иранското посолство в Дамаск, при който бяха убити няколко ирански дипломати, включително и Мохамед Реза Захеди, старши командир на Корпуса на гвардейците на иранската революция, и когато отново имаше опасения за по-голям конфликт между двете държави,  Русия отново призова Иран и Израел към "сдържаност".