Путин пропуска великденската служба, пали свещ вкъщи

Благодатният огън в Русия ще бъде донесен в московската катедрала "Христос Спасител"

Русия
15:43 - 18 Април 2020
3109
Путин пропуска великденската служба, пали свещ вкъщи

Руският президент Владимир Путин ще пропусне тази година великденската служба, но ще запали свещ в параклиса в московската си резиденция Ново Огарьово, където живее, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Премиерът Дмитрий Медведев ще посрещне Великден вкъщи, информира неговият прессекретар Борис Беляков, предава БТА.

Пламък от Благодатния огън ще бъде доставен в Русия от пратеници на обществения фонд "Андрей Първозвани" с благословението на руския патриарх Кирил. Заради карантинните ограничения традиционното посрещане на летище "Внуково" в Москва е отменено и огънят ще бъде доставен директно в катедралата "Христос Спасител" за великденското богослужение, което също ще се състои при закрити врати. Разнасянето на огъня в други храмове ще стане възможно, едва щом бъде вдигнат режимът на самоизолация, обявен в Москва до 1 май, добавя ТАСС.

Огромното мнозинство жители на Русия - 84 на сто, подкрепят препоръката да се ограничи посещението на храмовете по време на религиозни празници, включително Великден. Заради разпространението на вируса 34 на сто от запитаните няма да отбелязват Великден; 18 на сто заявяват, че в неделя няма да излизат навън, информира социологическият център ВЦИОМ, цитиран от електронния вестник "Лента".

По-рано патриарх Кирил призова вярващите в Русия да спазват режима на самоизолация и да гледат богослуженията по телевизията. Посещенията на богомолци в храмовете в Москва и Подмосковието от 12 до 19 април е преустановено.

Ограничителните мерки в столицата Москва днес бяха удължени до 1 май, като на гражданите се разрешава да излизат от домовете си само за работа или посещение при лекар. Ако не носят разрешителни за излизане са застрашени от солени глоби, спортуването и разходните са забранени и вече стотици хора бяха глобени, допълва ДПА. Разрешено е все пак излизане за разхождане на кучета, изхвърляне на боклук, купуване на храна. Кметът на града Сергей Собянин заяви, че мерките вече дават резултат и столицата е успяла да предотврати експлозивно увеличаване на заболелите.