Путин "пусна" Финландия и Швеция в НАТО

Руският президент иронизира западните лидери и ги посъветва да не се събличат голи

Актуални новини
08:00 - 30 Юни 2022
1918
Путин "пусна" Финландия и Швеция в НАТО

След като НАТО нарече Москва „най-голямата пряка заплаха” за западната сигурност, Русия продължава офанзивата в Източна Украйна. Украинските власти се опитват да евакуират цивилните от Лисичанск, който е център на руските атаки.

По данни от Киев близо 15 000 души остават подложени на безмилостен обстрел. Областните управи на Николаев и Кривой рог съобщиха за сринати цивилни сгради и жертви сред мирното население след бомбардировки.

На този фон, президентът на Русия Владимир Путин обяви, че не било проблем, ако Финландия и Швеция влязат в НАТО, но Русия щяла да отговори симетрично при разполагане на военни контингенти и инфраструктура.

Путин допълни, че не е изключено да се появи напрежение в отношенията на Москва с Хелзинки и Стокхолм заради членството в Алианса.

„По отношение на Финландия и Швеция, ние нямаме проблеми с тях, каквито, за съжаление, имаме с Украйна. С тях нямаме териториални спорове. Няма нищо, което може да ни притеснява по отношение на това Финландия и Швеция да станат членове на НАТО. Щом искат, моля, нека го направят. Но те трябва ясно да разберат, че не са се сблъсквали с никакви заплахи преди това. Сега, ако НАТО-вските войски и инфраструктура бъдат разположени, ние ще бъдем принудени да отговорим по същия начин и да създадем същите заплахи за териториите, от които се създават заплахи срещу нас. Очевидно е. Какво, не го ли разбират? Всичко вървеше добре между нас, но сега ще има напрежение, със сигурност ще има”, заяви Путин.

Руският лидер осъди "имперските амбиции" на НАТО, която според него се опитва да затвърди хегемонията си чрез украинския конфликт.

"Призивите към Украйна да продължава боевете и да отказва да преговаря само потвърждават предположението ни, че Украйна и благото на украинския народ не са цел за Запада и за НАТО, а са средство за тях за защитаване на собствените интереси", заяви президентът.

Водещите страни в НАТО искат да затвърдят хегемонията и имперските си амбиции. Северноатлантическият алианс, и преди всичко САЩ, отдавна имат необходимост от външен враг, около който биха могли да обединят съюзниците си, каза Путин. Иран не беше подходящ за тази цел. Дадохме им този шанс - да съберат всички край себе си, отбеляза иронично Путин.

Руският държавен глава иронизира и ръководителите от Г-7, които тези дни се пошегуваха с демонстрирания от него мъжкарски имидж. При откриването на срещата на Г-7 в Германия в неделя британският премиер Борис Джонсън попита дали да останат със саката си или да ги свалят, за да покажат "плочки". Трябва да покажем, че сме по-силни от Путин, заяви той, а канадския премиер Джъстин Трюдо отбеляза: "Ще получим право на демонстративна езда голи до кръста", имайки предвид прословутата фотосесия на Путин от 2009 г.

Не знам дали те искаха да се съблекат до кръста или по-надолу, но при всички положения гледката би била отблъскваща, каза Путин с насмешка.

Същевременно руският президент отрече руската армия да е отговорна за удар по пълен с хора търговски център в украинския град Кременчук при който, както твърди Киев, са загинали 18 души, предаде Франс прес.

"Нашата армия не нанася удари по никакви граждански обекти. Не е необходимо, имаме всички възможности да определим кое къде се намира и при наличието на модерно високоточно оръжие с голям обсег достигаме тези цели", заяви Путин на пресконференция в туркменската столица Ашхабад.

"При нас никой не стреля просто така, на посоки. Обикновено това се прави въз основа на разузнавателни данни за целите" и с "високоточни оръжия", каза той и допълни: "Убеден съм, че този път всичко е било направено точно по този начин".

Украйна обвини Русия, че е поразила и разрушила в понеделник търговски център в Кременчук, на 330 км югоизточно от украинската столица, при което са загинали най-малко 18 души, а има и хора в неизвестност.

Ден по-късно руската армия отрече да е атакувала граждански обект и увери, че е бомбардирала намиращ се в съседство склад за оръжие и че в онзи момент търговският център не е работел.