Путин: Ракетите "Авангард" занулиха противоракетната система на САЩ

Хиперзвуковият боен блок е неуязвим за всякакви системи за ПВО и ПРО

Новини
09:22 - 13 Март 2024
2357
Путин: Ракетите "Авангард" занулиха противоракетната система на САЩ

Със създаването на ракетите "Авангард“, Русия е обезсмислила всички вложения в системата за противоракетна отрбрана на САЩ, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости и Фокус.

"Ако пресметнете колко им струваше, да речем, добре позната система за противоракетна отбрана, да, и един от основните компоненти за преодоляване на противоракетната отбрана с нашата "Авангард“, междуконтинентална ракета, междуконтинентален планиращ блок. Това са просто несъпоставими величини. И ние, по същество, занулихме всичко, което направиха, всичко, което вложиха в тази система за ПРО“, заяви държавният глава.

По думите на Путин, опитът със създаването на "Авангард“ е показал как трябва да се действа.

Хиперзвуковият боен блок "Авангард" може да лети в плътни слоеве на атмосферата на междуконтинентални разстояния със скорости, надвишаващи числото Мах повече от 20 пъти. При движение към целта блокът изпълнява така нареченото дълбоко маневриране - както странично, на няколко хиляди километра, така и височинно.

Това го прави абсолютно неуязвим за всякакви системи за ПВО и ПРО.

Президентът подчерта, че никой няма да се съобразява с Русия, ако тя не може да се защити. Последствията от това могат да бъдат катастрофални за руската държавност, добави той.

Путин за първи път говори за създаването на "Авангард“ и други нови видове оръжия в обръщението си към Федералното събрание през 2018 г. Първият полк "Авангард“ застъпи бойно дежурство през 2021 г.