Путин разговаря с премиера на Армения

Новини
18:33 - 02 Октомври 2020
1729
Путин разговаря с премиера на Армения

По време на телефонен разговор руският президент Владимир Путин и премиерът на Армения Никол Пашинян изразиха загриженост относно информацията за участието на бойци от Близкия изток в конфликта в района на Нагорни Карабах, предава ТACC.

"Дискусията за ситуацията в зоната на конфликта в Нагорни Карабах беше продължена. И двете страни изразиха сериозна загриженост относно постъпващата информация за участието на бойци от незаконни въоръжени групировки от Близкия изток във военните действия", съобщи пресслужбата на Кремъл. Отбелязва се, че разговорът е воден по инициатива на арменската страна.

"Путин отново подчерта необходимостта от незабавно прекратяване на военните действия и възобновяване на политическите и дипломатическите усилия за разрешаване на конфликта - в съответствие с изявлението на президентите на съпредседателите на Минската група на ОССЕ (Русия, Франция, САЩ) от 1 октомври 2020 г.", добави Кремъл.

Арменското правителство поддържа постоянен контакт с Русия, наблюдавайки ситуацията в Нагорни Карабах. Това каза министър-председателят на републиката Никол Пашинян в интервю за канадския вестник The Globe and Mail.

Той също така изрази мнение, че поведението на Турция създава проблеми за цялата световна общност. Пашинян призова западните държави да преразгледат споразуменията за продажба на оръжия на Турция, тъй като оръжейните системи, продавани на тази страна, според него се използват от Азербайджан в хода на военните действия.