Путин: Разполагаме с оръжие, което няма равно в света

На бойно дежурство са авиокомплексите „Кинжал“ и стратегическите ракети "Авангард"

Русия
12:21 - 23 Февруари 2022
4290
Путин: Разполагаме с оръжие, което няма равно в света

В руските въоръжени сили са на разположение оръжия, които нямат аналози в света, каза руският президент Владимир Путин, в обръщение към сънародниците си по случай отбелязвания днес в Русия днешния Ден на защитника на Отечеството.

По думите на руския държавен глава през последните години страната му е направила много по отношение на качествената модернизация на въоръжените сили: те са натрупали нов боен опит, станали са по-мобилни, сериозно се е увеличила подготовката на отделните формирования.

"Оръжия, които нямат равни в света, са поставени на бойно дежурство. Ще продължим да разработваме обещаващи оръжейни системи, включително хиперзвукови и базирани на нови физически принципи, ще разширяваме използването на модерните цифрови технологии и елементи на изкуствен интелект", изтъкна Путин.

Тези комплекси са "оръжия на бъдещето, които в пъти увеличават бойния потенциал", допълни той. В момента Русия е единствената страна в света, в която хиперзвукови ракети вече се доставят на войските или са във висока степен на готовност, посочи Путин. На бойно дежурство са авиокомплексите „Кинжал“ и стратегическите ракети "Авангард" докато свръхзвуковата ракета „Циркон“ преминава изпитания на държавно равнище.