Путин разпореди газът да бъде плащан само в рубли

Президентът отбеляза, че Русия ще продължи да доставя газ на другите държави

Русия
15:28 - 23 Март 2022
2462
Путин разпореди газът да бъде плащан само в рубли

Русия ще откаже да приема плащане за доставки на природен газ "във валути, които са се компрометирали, включително долари и евро", и ще премине към плащания в рубли. Това обяви руският президент Владимир Путин в сряда на среща с правителството, цитиран от ТАСС.

"Реших в най-кратки срокове да се реализира комплекс от мерки за превеждане на плащания - нека започнем с това - за нашия природен газ, доставян на така наречените "неприятелски страни", да се плаща в руски рубли, възможно най-скоро", каза той.

Тоест, обясни Путин, планира се, Русия да се откаже в разплащания с всички "компрометирани валути" при такива разплащания.

Президентът отбеляза, че Русия ще продължи да доставя газ на другите държави в съответствие с обемите и цените, предвидени в сключените по-рано договори. "Искам да подчертая отделно, че Русия, разбира се, ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и цените, принципите на ценообразуване, фиксирани в договорите, сключени по-рано", каза той.

Президентът добави, че след като разплащанията на Русия с "неприятелските страни" преминат в рубли, чуждестранните потребители трябва да могат да извършват необходимите операции. Държавният глава подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с "неприятелските държави" ще се отразят само на валутата на плащане - тя ще бъде променена на руската рубла. "Моля правителството да издаде съответната директива на "Газпром" за изменение на съществуващите договори. В същото време на всички чуждестранни потребители трябва да се даде възможност да извършват необходимите операции", нареди Путин.

От информацията не става ясно как точно ще се осъществят въпросните промени в договорите и дали те засягат бъдещи или и настоящите договори.