Путин: Руски изтребители ще патрулират постоянно над Черно море

Русия
16:14 - 18 Октомври 2023
3915
Путин: Руски изтребители ще патрулират постоянно над Черно море

Руски изтребители МиГ-31, въоръжени с ракети "Кинжал", започват да патрулират постоянно над неутралните води в Черно море. Това обяви президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция след преговори в Пекин с китайския лидер Си Дзинпин.

Путин обясни, че руските изтребители ще наблюдават обстановката в Средиземно море, където САЩ изпратиха два самолетоносача на фона на бойните действия между Израел и палестинската радикална групировка "Хамас", предаде БНР. 

„Това не е заплаха... Въз основа на моите указания руските въздушни сили ще започнат постоянно патрулиране в неутралната зона на въздушното пространство над Черно море, а самолетите МиГ-31 ще бъдат въоръжени със системи „Кинжал“, каза Путин пред репортери в Пекин, след като се срещна с китайския президент Си Дзинпин.

Руската хиперзвукова балистична ракетна система "Кинжал" има обсег от над 1000 км и скорост до 10 Мах.

„Подчертах, че това не е заплаха, но ние ще упражняваме визуален контрол, контрол с оръжия на това, което се случва в Средиземно море“, каза руският президент.

Съобщението на Путин дойде ден след като украинският президент Володимир Зеленски каза, че Киев е разположил за първи път американски ракети ATACMS с голям обсег срещу две руски летища. Едно от летищата е на брега на Азовско море, на повече от 100 км от фронта.