Путин: Самолетът на Пригожин не е свален с ракета

Руският президент наруши мълчанието си за самолетната катастрофа, в която загина Пригожин

Новини
21:06 - 05 Октомври 2023
4616
Путин: Самолетът на Пригожин не е свален с ракета

Президентът на Руската федерация Владимир Путин заяви, че според разследването не е имало външно въздействие върху самолета на бизнесмена Евгений Пригожин.

Той каза това по време на на пленарното заседание на Международния дискусионен клуб „Валдай“, предаде Газета.ру. На 23 август Пригожин загина в самолетна катастрофа 30 минути след излитане от Москва.

Путин намекна, че става въпрос за вътрешен саботаж. Президентът твърди, че според разследването в телата на жертвите са открити фрагменти от ръчни гранати. Ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин му е докладвал за продължаващото разследване.

Руският президент добави още, че в офиса на компанията на Пригожин „Вагнер“ в Санкт Петербург са открити 10 милиарда рубли в брой, както и пет килограма кокаин.

Пригожин, който бе дългогодишен приятел на Путин, се обърна срещу руското военно ръководство и организира въоръжен преврат, който обаче сам спря в последния момент. Още тогава Путин обеща да му отмъсти и няколкото седмици след метежа самолетът на Пригожин бе свален. Русия не допусна международни разследващи. Една от най-вероятните причини за самолетната катастрофа е поразяване с ПВО система.