Путин: Санкциите срещу Русия причиниха проблемите на германската икономика

Войната в Украйна за нас е въпрос на живот и смърт, заяви руският президент

Русия
16:55 - 18 Февруари 2024
2783
Путин: Санкциите срещу Русия причиниха проблемите на германската икономика

Санкциите срещу Русия причиниха проблемите на германската икономика, обяви прездентът в ново 2-часово интервю, този път по държавната телевизия

 Ситуацията около Украйна за Запада е само въпрос на тактическа позиция, докато за Русия - "това е съдба, това е въпрос на живот и смърт".

Това каза руският президент Владимир Путин в интервю за журналиста Павел Зарубин по телевизионния канал "Россия-1", цитирано от ТАСС. 

В интервюто, разбира се, няма нито дума за смъртта на Навални и огромната реакция от целия свят, обвинил Кремъл в убийството му.

"Русия разглежда ситуацията в Украйна като жизнено важна за себе си и за разлика от Запада и режима в Киев е готова да преговаря за мирно уреждане", твърди в него руският президент.

Москва била готова за диалог и "ако не беше позицията на Запада, войната щеше да приключи преди година и половина, но те (властите в Киев – бел. ТАСС) не го направиха". Не знам дали го искат днес, допълва той.

В интервюто Путин разсъждава, че в Европа са се надявали, че ако не вземат руски газ, Руската федерация ще "колабира по-бързо" и посочва, че всъщност неенергийната част от руската икономика растяла с по-добри темпове от преди.

"Насочихме се към други пътища. Започваме да работим повече върху собствената си газификация, върху използването на тези енергийни ресурси за решаване на вътрешни икономически проблеми, не само в системата на жилищно-комуналното стопанство, но и за икономиката, за индустрията", казва руският лидер.

Западът, на първо място Германия обаче търпи големи икономически загуби заради конфликта си с Русия, обявява Путин.

"Сегашната политика на настоящите власти нанася колосални щети на бъдещето на германската икономика. Те са заети с вътрешна политическа борба, но е очевидно, че политиката им вреди на германската икономика", твърди Путин. Обяснява, че преносът по  "Северен поток" може да се възстанови за седмица, но Германия не проявява интерес. И констатира, че турците се оказали най-надеждните партньори на Русия с "Турски поток".

Германската икономика "е способна да съществува и да се развива дълго време и тук няма да има катастрофа", но без евтини енергийни ресурси от Русия „конкурентоспособността е загубена или вече е загубена, поради факта, че е построена на относително евтини руски енергийни ресурси.