Путин се е наакал при пуча на "Вагнер", не е издал нито една заповед

Местните военни по пътя на Пригожин били оставени да се оправят сами

Украйна
14:50 - 27 Юли 2023
5591
Путин се е наакал при пуча на "Вагнер", не е издал нито една заповед

По време на бунта на ЧВК "Вагнер" на 24 юни руският президент Владимир Путин е бил парализиран и неспособен да действа решително. Това са заявили пред изданието "Вашингтон пост" представители на украинските и други европейски спецслужби.

„Когато това започна да се случва, настъпи парализа на всички нива... Настъпи абсолютна тревога и объркване. Дълго време не знаеха как да реагират“, пише изданието. 

Липсата на заповеди от висшето командване на Кремъл е оставила местните служители сами да решават как да действат, твърдят европейски спецове по сигурността.

В резултат на това, без никакви ясни инструкции отгоре, местните военни и началници по сигурността са взели решение да не се опитват да спрат тежко въоръжените отряди на "Вагнер".

Липсата на указания от страна на Кремъл по време на кризата значително е отслабила позицията на руския президент.

„Путин показа, че е човек, който не е способен да взема сериозни, важни и бързи решения в критични ситуации. Той просто се скри. Повечето от руското население не разбраха това. Но елитът на Путин го разбра много добре.

- Той вече не се явява гарант за тяхната сигурност и запазване на системата“, каза Генадий Гудков, бивш полковник от руските специални служби, а сега опозиционен политик в изгнание.

"Русия е страна на мафиотски правила. И Путин направи непростима грешка. Той загуби репутацията си на най-твърдия човек в града", казва високопоставен московски финансист, имащ връзки с руските спецслужби.