Путин се раздели със "сивия си кардинал"

Актуални новини
14:11 - 20 Февруари 2020
2529
Путин се раздели със "сивия си кардинал"

Владимир Путин се раздели и със "сивия си кардинал". Руският президент е освободил един от най-приближените си съветници, съпътствали по-голямата част от политическата му кариера - Владислав Сурков, съобщава БНТ.

Сивият кардинал на Кремъл, тайният стратег на Путин - така определят Владислав Сурков. Човекът, извървял пътя от директор на рекламния отдел на компания на олигарха Михаил Ходорковски, до един от най-приближените на Владимир Путин.

Съобщението за освобождаването му на сайта на Кремъл обаче е лаконично. В него не се посочва Сурков да е назначен на друга длъжност.

Предполага се, че причина за отстраняването му е промяната на политиката на Русия в Украйна. Сурков отговаря за отношенията Москва-Киев от 2013 година.

Смята се, че е свързан с плановете за анексирането на Крим и последвалия конфликт. Преди седмици обаче връзките Москва-Киев бяха поверени на друг приближен на Путин - Дмитрий Козак. Сурков е известен с красноречието си.

Захваща се с политика още по времето на Борис Елцин. С Владимир Путин работи от 2003-а година. Контролира парламентарните партии в Думата и пропутинските младежки формации. Смята се, че държи в ръцете си и опозицията. През 2011-2012 година Сурков публично защити масовите антиправителствени протести. Той е сред авторите на концепцията за суверенната демокрация в Русия.