Путин се сети: Забрани "Белингкат" на Христо Грозев

Свят
13:39 - 15 Юли 2022
4188
Путин се сети: Забрани "Белингкат" на Христо Грозев

Главната прокуратура на Руската федерация обяви днес, че забранява дейността на руска територия на разследващата журналистическа група "Белингкат" с изпълнителен директор българският журналист Христо Грозев. Спира се и дейността на партньора на Bellingcat в Латвия - "Инсайдър", съобщават Ройтерс и БТА.

Базираната в Нидерландия "Белингкат" уличи подкрепяни от Русия войници за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии (полет MH17) над Източна Украйна през 2014 г. и разкри руските агенти, пратени да отровят критика на Кремъл Алексей Навални през 2020 г.

Според съобщението на руската главна прокуратура дейността на двете медии представлява "заплаха за конституционния строй и сигурността на Руската федерация". Затова те са включени в списъка на "нежеланите" в Русия организации, като им се забранява да оперират в Русия, а сътрудничеството им с руски юридически и физически лица става незаконно, се казва още в съобщението.

По повод решението на руските власти основателят на "Белингкат" Елиът Хигинс написа в "Туитър": "Белингкат" няма юридическо, финансово или персонално присъствие [в Русия], така че не е ясно как Русия ще приложи това".

Централата на "Инсайдър" е регистрирана в Латвия с цел защита от санкциите на руските власти. Тази медия е помагала през последните пет години на "Белингкат" в повечето от големите разследвания, вкл. за идентифицирането и проследяването на придвижването на отровителите на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал във Великобритания, припомни Ройтерс. 

ТАСС допълни, че освен "Белингкат" и "Инсайдър" Русия санкционира и базирания в Прага "Институт за правна инициатива в Централна и източна Европа" (CEELI Institute) със същите аргументи.