Путин шамароса САЩ: Похарчихте 1500 млрд. в Афганистан, защо?

Актуални новини
21:36 - 03 Септември 2021
6314
Путин шамароса САЩ: Похарчихте 1500 млрд. в Афганистан, защо?

В политиката си спрямо Афганистан трябва да се ръководим от реалностите, а те са такива, че талибаните контролират почти цялата територия на страната.

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на пленарната сесия на икономическия форум във Владивосток, цитиран от руски медии. Държавният глава на Русия определи като “катастрофа” събитията, развили се в Афганистан след изтеглянето на западните войски и отправи директни нападки към САЩ за ролята им за това.

“Похарчиха 1500 милиарда долара и какъв е резултатът?! Никакъв”, заяви още Путин. Той също така посочи, че демокрацията не може да бъде наложена със сила, а тя идва “естествено” при хората, които се нуждаят от нея.

Владимир Путин настоя, че евентуалното разпадане на Афганистан не е в интерес на Русия.

“Русия не е заинтересована от дезинтеграцията на Афганистан. Ако това стане, няма да има с кого да се говори”, каза Путин.

“Колкото по-бързо влязат талибаните в семейството на цивилизованите народи, толкова по-лесно ще бъде да се поддържат контакти и да се комуникира (с тях), за да може по един или друг начин да им се задават въпроси”, настоя още президентът на Русия.

Владимир Путин отбеляза, че Организацията на обединените нации и нейния Съвет за сигурност са органите, отговорни за опазването на глобалния ред, подчертавайки значението на съвместните усилия на световните сили за допринасяне за легитимирането на политическите сили, управляващи в момента Афганистан.