Путин търси пазари в Азия чрез визита в Казахстан

Русия
13:13 - 09 Ноември 2023
2540
Путин търси пазари в Азия чрез визита в Казахстан

Руският президент Владимир Путин призова за развитието на транспортни маршрути за пшеница и торове в Азия по време на посещение в Казахстан в четвъртък, тъй като Русия се стреми да изгради нови маршрути за износ заради западните санкции, предава Ройтерс.

Председателствайки конференция за селскостопанско сътрудничество с президента на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, Путин каза, че Русия ще разполага с около 60 милиона метрични тона пшеница за износ след силната реколта тази година.

"Със сигурност сме уверени, че ще запазим първо място в световен мащаб по отношение на износа на тази важна стока, пшеницата", каза Путин.

Той призова за по-нататъшно развитие на морските маршрути до големи азиатски пазари като Китай и Индия.

Западните санкции срещу руски банки и компании направиха по-трудно за руските износители да доставят зърно и да организират плащания, въпреки че санкциите не са насочени конкретно към такива стоки.

Съобщава се също, че Москва е поискала от износителите да приемат минимална експортна цена на пшеницата, за да защитят доходите на фермерите.

Казахстан от своя страна се стреми да се превърне в логистичен център за руски стоки, предназначени за Китай и Иран, казват официални лица. Страната вече поддържа железопътна връзка между Русия и Китай и има железопътна връзка с Иран през Каспийско море.

Посещението в четвъртък беше третото известно посещение на Путин в чужбина, откакто базираният в Хага Международен наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест през март на руския лидер по обвинения във военни престъпления, нещо, което Кремъл категорично отхвърля.

Казахстан, подобно на Китай и Киргизстан, другите две страни, които Путин посети наскоро, не е страна по МНС.

МНС, който обвини Путин в незаконно депортиране на деца от Украйна, задължава 123-те държави-членки на съда да арестуват Путин и да го предадат в Хага за съдебен процес, ако стъпи на тяхна територия.

Москва отрича обвиненията на МНС. Според Кремъл заповедта за арест е доказателство за враждебността на Запада към Русия, която образува наказателно дело срещу прокурора на МНС и съдиите, издали разпореждането.

Казахстанският президент Токаев, дипломат от кариерата, внимателно запази неутралитет в противопоставянето между Русия и Запада и приветства Путин само седмица след приемането на френския президент Еманюел Макрон. Делегация на Съединените щати, водена от високопоставен служител на Държавния департамент, също посети Астана тази седмица.