Путин твърд: Докато аз съм президент, без гей бракове в Русия!

У нас ще има само "мама" и "татко", отсече президентът

Топ
08:25 - 14 Февруари 2020
2841
Путин твърд: Докато аз съм президент, без гей бракове в Русия!

Еднополовите бракове няма да бъдат узаконявани в Русия, ще се признава само съюзът между мъж и жена. Това заяви президентът Владимир Путин на среща в четвъртък с работната група по промените в Конституцията, предават руските медии.

"Що се касае до понятията "родител 1" и "родител 2"... Вече съм казвал, че докато аз съм президент, у нас ще има "мама" и "татко". Така Путин отговори на зам.-председателя на партията "Единна Русия" Олга Баталина, която съобщи, че в работната група постъпват предложения в Конституцията да бъде записано, че семейство може да бъде само съюзът между мъж и жена. В момента такава норма присъства в руския Семеен кодекс.

"Днес самото понятие семейство се нуждае от защита. Преди 10 г. дори не би могло да ми хрумне, че на мястото на простите и ясни думи "мама" и "татко" могат да дойдат странните понятия "родител №1" и "родител №2", каза Баталина. Тя предложи още в Конституцията да бъде записана норма, според която правителството на Русия регулира въпросите по подкрепата, укрепването и защитата на семейството и традиционните семейни ценности.

Путин отговори, че по принцип е съгласен с предложението, но смята за необходимо то да бъде внимателно обмислено. В същото време той открои и разликата между понятията "семейство" и "брак".

"Казвате, че семейството е съюз на мъж и жена. А ако то е непълно, какво правим тогава? Трябва да се уточнят някои неща. Бракът е съюз между мъж и жена, със семейството нещата стоят малко по-другояче. Но идеята сама по себе си е правилна и трябва да бъде подкрепена. Трябва само да се обмисли с какви формулировки и къде да бъде записано", коментира още президентът.