Путин твърди, че в Украйна има 600 хил. руски войници

Най-жестоки са боевете около Авдиевка, Купянск и Маринка

Новини
11:25 - 27 Януари 2024
3671
Путин твърди, че в Украйна има 600 хил. руски войници

Фронтовата линия в Украйна е с дължина от 2000 км и в зоната има 600 хил. руски войници, съобщи руският президент Владимир Путин по време на разговор със студенти, пише ТАСС. Държавният глава е на предизборна обиколка в Санкт Петербург. Това е "огромен механизъм, който като всеки друг държавен механизъм който изисква админстративна издръжка, за да работи", допълни още Путин по отношение на бойната зона.

Там мините свистят, а дроновете летят като мухи, разказа още руският президент и допълни, че войната е в защита на интересите на Русия. 

От сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 702-я ден от началото на пълномащабната войно е видно увеличаване на интензивността на бойните действия - почти 100 са директните сблъсъци към 18 часа на 26 януари, спрямо под 70 през последните няколко дни за цяло денонощие. Най-жестоки са боевете около Авдиевка, Купянск и Маринка. Руски военни кореспонденти съобщават за началото на битката за Часов Яр в Бахмутски район (Донецка област),

Данните показват още и засилени артилерийски и минометни обстрели над градовете в прифронтовите зони. В тази връзка президентът на Украйна Володимир Зеленски е поръчал изготвяне на план за намаляване на непрекъснатия обстрел на градовете. От началото на седмицата Харков например е обстрелван по няколко пъти на ден с ракети С-300. Работи се за увеличаване на системита зе противовъздушна отбрана, както и като цяло за контрол над въздушното пространство.

По време на редовната среща на командващите военните части на Украйна е била дискутирана и темата с недостига на снаряди, увеличаването на местното производство  на муниции и дронове, допълни още Зеленски в своя Telegram.

"Има положителна динамика в производството на украинските снаряди и оръжие", отчете още той. Според публикации в украински медии Киев готви своя нова флотилия от подводни дронове, които да противодействат на руския Черноморски флот, допълва Униан.