Путин твърди: Икономиката се стабилизира

Актуални новини
19:56 - 18 Април 2022
2834
Путин твърди: Икономиката се стабилизира

Ситуацията в руската икономика се стабилизира, курсът на рублата се връща към нивата от началото на февруари, стоковите наличности в търговските вериги и нивото на търсене се възстановяват. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща по икономически въпроси, съобщава ТАСС.

Горивна криза и ускоряване на инфлацията

"Русия, както вече казах, издържа на този безпрецедентен натиск. Ситуацията се стабилизира, курсът на рублата се върна на нивата от първата половина на февруари и се определя от обективно силен платежен баланс", каза той.

Путин посочи, че през първото тримесечие положителното салдо по текущата сметка на платежния баланс надхвърли 58 милиарда долара, „и това е исторически максимум“.

Паричната валута се връща в банковата система на страната, нараства обемът на депозитите на гражданите, добави президентът.

Говорейки за ситуацията на потребителския пазар, Путин посочи: „След кратък бум на редица стоки – а това се случва постоянно в такива ситуации – търсенето на дребно се нормализира. Стоковите запаси в търговските вериги се възстановяват."

В същото време той отбеляза, че руските власти „постъпиха правилно, когато не прибягнаха до изкуствено регулиране на пазара, а вместо това, напротив, дадоха свобода на частния бизнес да намери най-подходящите и ефективни решения."

„Тези решения позволиха да се осигури ритмично предлагане на стоки в търговската мрежа, наличието на необходимите продукти в магазините“, подчерта държавният глава.

Инфлация в Русия

Владимир Путин обяви стабилизиране на инфлацията в страната.

„Ще се спра отделно на темата за инфлацията. Сега тя се стабилизира“, каза Путин.

В същото време президентът обърна внимание на факта, че „само през последния месец и половина потребителските цени в Русия са се повишили значително – с 9,4%, а на годишна база към 8 април инфлацията е 17,5%. "

„Обръщам вниманието на моите колеги от правителството, Централната банка, ние знаем всичко много добре за това – това са много високи стойности. Хората усещат това в семейния си бюджет, усещат как цените са се повишили и ние трябва да подкрепим нашите граждани, помогнете им да се справят с инфлационната вълна“, каза държавният глава.

Подкрепа за вътрешното търсене

Руските власти трябва да подкрепят вътрешното търсене, включително чрез увеличаване на наличността на заеми за бизнеса, каза президентът.

„Сега е изключително важно да се подкрепи вътрешното търсене, да се избегне прекомерното му свиване, подчерта държавният глава. „Необходимо е да се действа както по линия на бюджетната система, така и да се осигури по-голяма наличност на кредитен ресурс за бизнеса“.

Путин обясни, че последният принадлежи към сферата на дейност на Централната банка. Той заяви, че Банката на Русия "вече е започнала да намалява основната ставка, което, разбира се, допълнително ще намали цената на заемите в икономиката".

„Що се отнася до бюджета, аз съм наясно с дискусиите, които се водят между Централната банка и правителството, но при обективен спад в кредитирането, разбира се, бюджетът трябва активно да подпомага икономиката, да насища икономиката с финансови средства и да поддържа ликвидността си“, каза президентът.

Както отбеляза държавният глава, има възможности за това.

„Разбира се, трябва да се действа внимателно“, добави той и каза, че непрекъснато обсъжда това с ресорния министър.

Дългосрочна устойчивост

Въпреки това, продължи Путин, през първото тримесечие на тази година беше регистрирано рекордно ниво на излишък в бюджетната система.

"Тук са необходими допълнителни решения, които трябва да бъдат приложени точно в момента, когато икономиката има най-голяма нужда от това. Разбира се, трябва да внимаваме, разбирам, но основното условие, разбира се, остава дългосрочното стабилност на финансовата система както на федерално, така и на регионално ниво“, подчерта той, като отбеляза, че излишъкът на федералната хазна за първото тримесечие възлиза на около 1,1 трилиона рубли, а общо за регионите – около 0,9 трилиона рубли.

Президентът предложи на срещата да се доразвие темата за бюджетната политика.