Путин: Украйна в НАТО е заплаха за Русия

Топ
20:22 - 13 Юли 2023
3314
Путин: Украйна в НАТО е заплаха за Русия

Руският президент Владимир Путин коментира пред "Россия 24" в четвъртък, че присъединяването на Украйна към НАТО би представлявало заплаха за страната му.

Путин настоя, че влизането в такъв съюз няма да засили сигурността на Украйна, а вместо това ще създаде ново напрежение на глобално ниво.

Той обясни, че Русия не е против обсъждането на гаранции за сигурност.

Путин критикува ангажимента на НАТО да помогне на Украйна за отбранително оборудване и стандарти на алианса, като каза, че чуждестранните танкове горят по-добре от съветските.

Той също така отхвърли доставката на западно произведени оръжия, които Украйна получи от началото на конфликта, заявявайки, че те не правят критични промени на бойните полета.

Путин обясни и че Москва може да даде зелена светлина за по-нататъшно удължаване на споразумението за зърно, но това ще стане само "когато бъдат изпълнени дадените ни обещания".

В противен случай Москва може да спре сделката, докато желанията й не бъдат изпълнени.

Преди това турският президент Реджеп Ердоган коментира, че Анкара е в процес на оценка на предложенията за разширяване на черноморската зърнена инициатива, направени от Русия и самия Путин.