Путин за вируса: Помогнахме на Европа, защото ни помоли

Актуални новини
17:38 - 28 Юни 2020
4932
Путин за вируса: Помогнахме на Европа, защото ни помоли

Русия е оказала помощ на европейските страни по време на разпространението на коронавируса не по политически причини, защото на тях им е било трудно и защото сами са помолили за това, съобщи президентът Владимир Путин, цитиран от вестник „Взгляд“.

„Ние оказахме помощ на някои европейски страни. Тогава, когато никой не им осигури, дори и най-близките съюзници. Повярвайте ми, ние направихме това не поради някакви политически съображения, а защото им беше трудно и те ни помолиха. Ние не сме правили предложения, бяхме помолени и отговорихме без никакви съображения от политически характер“, заяви руският лидер, цитира „Фокус”.

Той също така отбеляза, че опитите за дискредитиране на „благородните действия и импулси“ на Русия завършват с неуспех на заинтересованите от това.

„На битово, общочовешко ниво, нашата открита, честна, приятелска позиция на Русия е ясна за гражданското общество в тези страни и тя не може да не бъде взета предвид в бъдеще от политическите елити“, добави Путин.

руският президент обясни, че по време на пандемия е изключително важно всички държави да обединят усилията си в борбата срещу общите заплахи, „а страничните неща, свързани с осигуряване на господство на всяка цена на международната арена водят до задънена улица“ и не позволяват ефективното функциониране на цялата международна общност.

По-рано президентът заяви, че кризата, причинена от коронавируса, е една от най-големите и най-тежки, с които се е сблъсквал. Той поясни, че наистина оценява възможностите и изхожда от факта, че Русия има всички шансове да „премине през този труден период с най-малко загуби“, ако действа компетентно и своевременно.