"18% сиво" стана филм, в кината е от януари

Руши Видинлиев изпълнява главната роля във филма по прочутия роман на Захари Карабашлиев

Култура
15:49 - 11 Ноември 2019
3239
"18% сиво" стана филм, в кината е от януари

Един от най-успешните български романи - „18% сиво“ на Захари Карабашлиев, оживява и на екрана. По прочутата книга на бившия сервитьор от Сан Диего и настоящ шеф на издателство "Сиела" е заснет игрален филм, който тръгва по екраните след около два месеца. В понеделник, 11 ноември, продуцентите обявиха, че продукцията ще е по кината от 24 януари 2020 г.

"18% сиво" е вторият пълнометражен филм на режисьора Виктор Чучков - син. След първата им успешна съвместна работа по филма "Тилт", продуцентът Борислав Чучков прочита едноименния роман на Захари Карабашлиев и откупува правата за филмиране. Сценария заживява свой живот, следва адаптиране на книгата и прехвърляне на действието от Америка (в романа) в Европа.

Руши Видинлиев и Доля Гавански в "18% сиво"

Филмът е заснет във  Варна, Лондон, Брайтън, Дувър, Ваймар, Лайпциг и Берлин, защото преди всичко историята е пътешествие на много нива. В главните роли са актьорът и певец Руши Видинлиев, който направи силно участие в „Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов, и Доля Гавански, актриса и автор, позната от „Пътуването“ на Майкъл Уинтерботом. Впечатляващо е и участието на утвърдени европейски актьори, визуалната работа на оператора Ненад Бороевич, интернационалния творчески и снимачен екип реализирал филма - от седем държави - България, Великобритания, Германия, Северна Македония, Сърбия, Белгия и Унгария.

“Това е филм за любов, мечти, загуба, оцеляване и надежди, и пак за любов. От къде сме и какво не ни стига тук?  Какво ни кара да се преместваме на друго място и какво търсим? История за всеки човек. Как градим отношенията ни между мъж и жена при нови условия, и в променен свят. Тези теми не само силно докосват над 2 милиона български семейства, които имат близки и роднини извън страната ни, но по принцип и чувствителността на съвременния човек който се търси, в свят на несигурност. Едновременно с това филмът е актуален поглед върху противоречива Европа“, споделя режисьорът Виктор Чучков-син.