"Алфа рисърч": ГЕРБ падна до 14 %, Слави равен с БСП

Политика
15:42 - 03 Август 2020
8209
"Алфа рисърч": ГЕРБ падна до 14 %, Слави равен с БСП

Ако изборите бяха сега, в парламента щяха да бъдат представени 6 или 7 партии на база на гласуващите - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", Демократична България, ДПС, "Изправи се.бг" (Мая Манолова) и евентуално Обединени патриоти, които са на ръба. Малко над 45 % казват, че няма да гласуват или не са решили. 

Това сочат последните данни от национално представително проучване, направено от "Алфа рисърч" по поръчка на "Дневник". 

Изводът, който се налага, е, че управляващите са губещи от събитията през юли, които предизвикаха и продължаващите протести (подкрепяни от над 60% от българите) с искания за оставка на правителството и доверието към тях сериозно спада.

Повече от половината българи дават отрицателната оценка за работата на кабинета, а половината оценяват негативно и дейността на премиера Бойко Борисов (49,3%).

На база всички анкетирани се вижда спад до 14,5 % за ГЕРБ, като БСП също губи подкрепа и почти се изравнява със Слави Трифонов, чиято позиция е стабилна. "Демократична България" пък качва до 6,7%. Преценката на повечето българи (48,5%) е за коалиционно правителство и в следващия парламент.

Като най-висока подкрепа събира кабинет с участието на "Демократична България" - или в коалиция с ГЕРБ (8,1% виждат такъв вариант) или повече с партията на Слави Трифонов - 9,4%.

Разрез на електоралните нагласи, показва, че в София в момента "Демократична България" има 11,9% подкрепа при евентуални избори и е втора политическа сила с малка разлика спрямо ГЕРБ - 13% (малко над половината в столицата все още не са решили как да гласуват).

Слави Трифонов печели вота на младите - почти 20% на хората между 18 и 30 години. И малко над 20 % при учащите се.

Засега обаче няма ясен фаворит за премиер.

Малко над 11% от българите дават предпочитания Борисов отново да бъде премиер, а други - над 11% - посочват президента Радев.

За около 6% от българите е възможно и Слави Трифонов да бъде министър-председател. Христо Иванов от "Демократична България", който е най-активният лидер в подкрепа на протестите, получава подкрепа от 5% за премиер, следван от Мая Манолова - също активна в протестните шествия и обикаляне на страната през последните месеци. 

Предсрочни избори като изход от кризата засега виждат 39,7 % от българите - почти колкото тези - 40%, които смятат, че трябва да се търси консенсус между партиите до изборите през 2021 г. По част от ключовите въпроси има баланс на противоположните позиции и хора, които все още не са определили мнението си.

Българите обаче са настроени скептично доколко партиите могат да се справят с корупцията и отговарят (57,2%), че нито една няма потенциал да се пребори.