"Алфа Рисърч": Правителство с третия мандат, Янев няма да е премиер

Нито една от първите две политически сили - ГЕРБ и ПП, не ни дава основание да смятаме, че ще рискува

Политика
11:00 - 10 Ноември 2022
4768
"Алфа Рисърч": Правителство с третия мандат, Янев няма да е премиер

Ако изобщо има шансове този парламент да излъчи редовно правителство, то това е с третия мандат, обяви пред БНР социологът Геновева Петрова от ”Алфа рисърч”. Стигне ли се до това, то това правителство ще е аналог на компромиса, до който се стигна с избора на председател на парламента, посочи тя.
 
"Правителство, което няма да има ясна политическа отговорност, правителство с ограничен хоризонт, правителство около конкретни приоритети", описа ситуацията тя.

Според Петрова ще се търси фигура, която не е излъчена пряко от политическа партия и не е политическо лице, а по-скоро експертна фигура, която да получи одобрението и съгласието на повечето партии да бъде лице на бъдещия кабинет. Най-вероятно ще се търси различна от фигурата на Стефан Янев, допълни тя.

През последните седмици по-явно или по-малко активно се коментират и лица, които са били част от политическия живот в предишни правителства, преди доста години, отбеляза още социологът.

Относно варианта "правителство на малцинството" Геновева Петрова коментира, че вътрешнопартийните анализи сочат по-скоро негативи.

"Нито една от първите две политически сили - ГЕРБ и ПП, не ни дава основание да смятаме, че ще рискува с такъв ход."

Ситуацията изглежда също толкова патова и неразрешима, колкото изглеждаше и преди партиите да започнат да разговарят помежду си, обобщи социологът.