"Ало, Банов" на Елена Йончева се провали

Прокуратурата отказа да разследва министъра на културата по сигнала на червената депутатка

Новини
12:33 - 12 Април 2019 (обновена)
2102
"Ало, Банов" на Елена Йончева се провали

Гръмкият скандал, който водачката на листата на БСП за предстоящите евроизбори Елена Йончева, спретна в началото на годината срещу културния министър Боил Банов, се провали. Данните, които тя обяви и с които сезира и българското обвинение, и ОЛАФ, се оказаха недостатъчни, за да се образува досъдебно производство и днес прокуратурата спря проверката срещу Банов с постановление, че няма данни за никакво престъпление. 

Според спецпрокуратурата Банов и заместникът му не само не са ощетили държавния бюджет, но и са следили за изпълнението на проекта стриктно, с необходимия контрол, документация и не са ползвали никакви облаги за себе си или другиго. 

Йончева извади записи от телефонни разговори на Банов, от които стана ясно, че той е опростил над 700 хиляди лева на фирмата-строител на античния комплекс "Сердика" в столицата. Според обвинението обаче няма събрани доказателства за извършването на каквото и да е престъпление, а напротив - Банов е обявен за напълно чист и действал според всички нормативни актове и по правилата на Закона за обществените поръчки. 

Копие от преписа на обвинението е пратено както в БСП централата на "Позитано" 20, така и лично на депутатката Елена Йончева. 

Малко по-късно Банов заяви пред Lupa.bg, че вероятно ще заведе дело за клевета срещу Йончева. "В момента се консултирам с адвокати. Възнамерявам да я дам под съд, защото политика с клевети не може да се прави. Сигурно следващата седмица ще обявя какво ще предприема", каза Боил Банов.