"Алонсо тайм" и непобедимите "аспирини"

Байер Леверкузен постави нови рекорд със 17-ия си гол отвъд 90-ата минута

Спорт
16:30 - 10 Май 2024
1993
"Алонсо тайм" и непобедимите "аспирини"

Байер Леверкузен се класира за финала на Лига Европа, но го направи по стилен и добре познат начин - с гол в добавеното време. "Аспирините", които по-рано през сезона спечелиха титлата в Бундеслигата, записаха равенство 2:2 в реванша срещу Рома и победа в общия резултат с 4:2.

С успеха си "червено-черните", които изоставаха с 0:2, не само, че написаха нови златни букви в клубната си история, но и подобриха един от най-сериозните футболни рекорди някога.

Германският новокоронован шампион отново не допусна загуба, с което вече има общо 49 поредни мача без загуба във всички турнири. С това Байер подобри постижението на португалския гранд Бенфика, което датира от периода между декември 1963 г. и февруари 1965 г.

Все пак момчетата на Чаби Алонсо имат и още рекорди пред себе си, чиято летва могат да вдигнат. Такъв например е този на шотландският Селтик, който държи рекорда за най-много последователни двубои без загуба във вътрешните турнири.

"Детелините" удържат непобедимия си статут в продължение на 62 двубоя, което правят два пъти в историята си. Първият път е през Първата световна война между 1915 и 1917 г.

Те повториха това сто години по-късно, като през 2017 г. изравниха постижението при равенството 1:1 срещу състава на Килмарнък.

От серията на Байер Леверкузен 40 от срещите са завършили с победи.

При многото положения срещу Рома и общо 32 отправени удара към вратата на римляните, късметът се усмихна на Байер чак в 82-ата след автогол на Джанлука Манчини за 1:2. Този резултат класираше за финала германския тим, но той продължи да се бори за рекорда и го постигна с последния удар в мача - на резервата Йосип Станишич в 97-ата минута.

Любопитното е, че това попадение е 17-ото за Леверкузен отвъд 90-ата минута по време на серията през този сезон, като отборът стана пословичен с много късните си обрати и полуобрати, дошли в последните секунди.

Освен вече капарираната си първа титла в Бундеслигата, Байер може да стигне до "требъл", ако спечели двата финала, в които ще участва - срещу Аталанта в Лига Европа на 22 май в Дъблин и срещу втородивизионния Кайзерслаутерн на 25 май за Купата на Германия.

При успехи навсякъде Байер би вдигнал три трофея този сезон, при общо два в своята витрина за цялата си история досега. По този начин феновете на "аспирините" ще забравят онази кошмарна кампания през 2002 година, когато загубиха титлата накрая, паднаха и във финалите за националната купа и Шампионската лига. И оттогава започнаха да ги наричат "неверкузен", но сега хората на Чаби Алонсо си спечелиха ново прозвище, пращайки в небитието старото, и вече всички ги наричат "неверлузен".

Статистиката показва, че две от попаденията от серията на Леверкузен, са отбелязани в последната 90-та минута. Четири са в 91-ата, две в 92-ата, едно в 93-ата, три в 94-ата, едно в 95-ата и четири в 97-ата.

Любопитно е, че футболистите на Алонсо не са успявали да се разпишат само в 96-ата минута след редовното време.

По този начин наставникът на Байер си спечели и прозвището "Алонсо тайм", напомняйки за "Фърги тайм" на Манчестър Юнайтед. В един от най-силните периоди на "червените дяволи" под ръководството на великия шотландец, неговите момчета често бележеха в края на срещата, демонстрирайки своята непримиримост. 

За да финишира целия сезон без поражение и да увеличи още рекорда си, "аспирините" не бива да губят също така и в последните си два мача от първенството, където ще срещнат Бохум като гост и Аугсбург като домакин.