"Аполония" посреща Светлана Алексиевич и Георги Господинов

С Гала концерт на Музикалния театър откриват Празниците на изкуствата в Созопол

Култура
15:00 - 08 Юни 2023
2083
"Аполония" посреща Светлана Алексиевич и Георги Господинов

Празниците на изкуствата "Аполония" тази година започват на 28 август в Созопол. Вече са ясни някои от акцентите на един от най-обичаните български фестивали за култура. Участие в него ще вземат най-известните лица в българския театър, литература, музика и кино, сред които е и пресният носител на Международната литературна награда "Букър" Георги Господинов. Преди своя разговор с почитатели, той ще проведе и майсторски клас по творческо писане.

В Созопол ще пристигне и Нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич, която за пръв път ще се срещне с българските си читатели на 2 септември от 18 часа.

Писателката от Беларус е известна у нас с разтърсващите си документални романи "Време секънд хенд", "Чернобилска молитва" и "Войната не е с лице на жена", но досега не е идвала на официално посещение в страната ни. През юли 2022 г. тя пристигна в София инкогнито, по покана на литовския режисьор Оскарас Коршуновас, който подготвяше в Народния театър представление по книгата й "Чернобилска молитва". Тогава тя не е имала публични изяви, а проектът на Коршуновас така и досега не е реализиран на сцена.

Алексиевич е носител на Нобеловата награда за 2015 г. В момента тя живее в Берлин и пише книга за протестите в Беларус през 2020 г.

Пълната програма на "Аполония 2023" може да бъде видяна на официалния сайт www.apollonia.bg.

Откриването ще бъде на 28 август с Гала концерт на Музикален театър "Стефан Македонски". Сред изпълнителите на сцената в Созопол ще бъдат и "Фондацията", "Сигнал", "Б.Т.Р.", Мария Илиева, Михаела Маринова, Джаз триото на Васил Спасов и много други.

За почитателите на българското кино организаторите са подготвили документалните "Моралът е доброто", "Една провинциална болница" и "Ваклуш", игралните "Шекспир като улично куче", "Васил", "Чалга", "Добрият шофьор", "Анна". В програмата са включени постановки на Народен театър "Иван Вазов", Театрална работилница "Сфумато", Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Премиери на книги, изложби, камерни концерти допълват програмата за началото на септември. Майсторски клас по цигулка за млади изпълнители ще води световноизвестният цигулар и музикален педагог Минчо Минчев.