"Архитектът" на Борис Джонсън си отива

Доминик Къмингс напуска ролята си на главен съветник до края на годината

Политика
11:00 - 13 Ноември 2020
1656
"Архитектът" на  Борис Джонсън си отива

Доминик Къмингс ще напусне ролята си на главен съветник на премиера Борис Джонсън до края на годината, съобщиха британски медии, позовавайки се на източници от Даунинг стрийт.

Доминик Къмингс, смятан за архитект на политиката на Борис Джонсън и в основата на успеха за избирането му за премиер, бе заявил в негов блог през януари, че планира да напусне поста си до края на 2020 година, но изтеклата информация точно в този момент говори за жестока битка за властта зад кулисите на Даунинг стийт, съобщи Скай нюз.

За вътрешното напрежение в антуража на Борис Джонсън стана ясно преди два дни, когато близкият сподвижник на Къмингс - директорът по комуникациите Лий Кейн обяви, че се оттегля, въпреки че му бе предложен поста шеф на канцеларията на премиера.

Къмингс и Кейн бяха основните двигатели в кампанията за напускане на ЕС в референдума за Брекзит през 2016 година.

Предполага се, че в основата на размириците на Дауниг стрийт е назначаването на бившата журналистка Алегра Стратън за нов телевизионен говорител на правителството.

Случващото се на Даунинг стрийт породи критики сред бекбенчърите от Консервативната партия, които призоваха усилията да бъдат насочени към пандемията и Брекзит, а не към вътрешните боричкания за власт.