"АстраЗенека" планира да отдели своя китайски бизнес заради геополитическото напрежение

Корпорацията обаче ще запази своя контрол върху бизнес операциите на новото дружество

Новини
18:30 - 19 Юни 2023
2089
"АстраЗенека" планира да отдели своя китайски бизнес заради геополитическото напрежение

Фармацевтичната компания "АстраЗенека" (AstraZeneca) планира да отдели своя бизнес в Китай, за да го защити от геополитическото напрежение между Пекин и Запада. Това съобщи в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на свои източници.

Планира се акциите на компанията, в която ще бъдат включени китайските активи на "АстраЗенека", да бъдат търгувани на фондовата борса в Хонконг или в Шанхай. Корпорацията обаче ще запази своя контрол върху бизнес операциите на новото дружество.

Фармацевтичният гигант обсъжда с банкери от няколко месеца плановете за отделяне на своя бизнес в Китай. Това става на фона на увеличаващото се напрежение в отношенията на САЩ и редица западноевропейски държави с управляващите в Пекин, допълва ДПА. 

Помолена за коментар по темата, "АстраЗенека" обяви, че "не коментира слухове и спекулации, свързани със стратегията за бъдещото развитие на компанията или с предстоящи сливания и придобивания", пише британският финансов всекидневник. 

"АстраЗенека" е най-голямата чуждестранна фармацевтична компания в Китай на база реализирани продажби. Те достигат стойност от 1,6 милиарда долара през първото тримесечие на тази година.

Тя е също и компанията с най-голяма пазарна капитализация (233,4 милиарда долара), чийто акции се търгуват на Лондонската фондова борса.