"Баба Вида" става сцена на фестивала "БъдинЪ"

Проявата пренася посетителите в Средновековието

Общество
15:55 - 21 Август 2019
1486
"Баба Вида" става сцена на фестивала "БъдинЪ"

Средновековната крепост "Баба Вида" за поредна година ще бъде сцена на фестивала "БъдинЪ", който се организира от община Видин на 24 и 25 август, съобщават от кметството.

Седмото издание на фестивала ще пренесе посетителите в Средновековието, ще разкаже за бдинските владетели и техния живот във Видинското царство. Ще има демонстрации на средновековни занаяти, на военната екипировка и тактиката, използвана по време битки в далечното време. 

Вечерният спектакъл през първия ден ще включва средновековни танци, дуели, ще прехвърчат огнени искри. Миналото ще бъде пресъздадено от групата за исторически възстановки "Първи италийски легион", уточняват от общината. От там обясняват, че за сцена на фестивала неслучайно е избрана крепостта "Баба Вида" - автентичността на мястото засилва връзката минало-настояще и предизвиква интерес към историята.

Виното е неразделна част от бита на българите през различни епохи, то присъства в най-важните ритуали, съпътстващи живота на човека, припомнят организаторите. Затова, за доброто настроение на почитателите на средновековната история, ще се организира дегустация на дунавски вина.

Детската публика ще има възможност да участва в специално подготвени средновековни игри, които ще забавляват, но и ще покажат необятния лабиринт на историческото познание, посочват домакините.

Те се надяват пъстрата палитра от различни елементи, включени във фестивала, да обогати представата за отминали събития и посетителите да имат запомнящо се преживяване в неповторимата обстановка на замъка "Баба Вида". Входът за всички прояви по време на фестивала "БъдинЪ" е свободен.