"България еър" отказа да качи жена инвалид

От авиокомпанията се оправдали, че полетът за Милано бил препълнен

Общество
21:31 - 04 Септември 2024
4384
"България еър" отказа да качи жена инвалид

Националният превозвач "България еър" отказа да качи на борда си пътничка с 91% инвалидност. Жената е трябвало да лети за Милано и оттам с прекачване до испанския остров Тенерифе, където имала уговровена среща за важни документи, съобщи БНТ. При качването на борда обаче билетът на жената, която се придвижва с бастун, светнал в червено и тя не е допусната. Предложили ѝ обещетение равно на цената на билета или полет на другия ден.

Катя Ташева уговаряла срещата си в Тенерифе от 1 година. Била изключително важна за нея, искала да смени испанското си гражданство с българско. Взела два полета, защото до там няма директен. Първият от София до Милано, Малпенса.

"Минах нормално през митническия контрол и когато дойде време за качване в самолета, за бординга, баркодът ми светна в червено и ме отстраниха, и ми казаха да отида на информация, и да ми обяснят защо", разказа Катя Ташева.

Тя обаче настоява да ѝ се обясни защо не може да се качи на борда при положение, че има закупен билет с място още от преди месец и половина. Жената обяснила, че се придвижва трудно, тъй като е с 91% ивалидност и гони прекачаване.

"Казаха ми - о, вие, госпожо, така или иначе няма да летите с този полет. Беше невероятен шок за мен", разказва още жената.

Така пътничката остава извън борда на полет FB455 за Милано и е принудена да се върне до информация.

Оказва се, че полетът е препълнен, а с приоритет са децата. Предлгат ѝ парично обезщетение или друг полет до Милано.

"Казаха ми, че днес не биха могли да ми осигурят нищо, едва утре, но аз вече пропускам връзката", допълва Катя Ташева.

С помощта на пътен агент г-жа Ташева проверява дали има подходящи полети и на други компании, с които може да успее за срещата си в Тенерифе, но не откива такива и решава да отмени ангажимента си и с автобус се прибира до Ракитово, където живее. Решила е да съди компанията.