"Бащата" е българското предложение за "Оскар"

Филмът на Кристина Грозева и Петър Вълчанов бе подкрепен от НФЦ

Култура
16:33 - 09 Ноември 2020
1276
"Бащата" е българското предложение за "Оскар"

Комисията по избор на българско предложение за наградата "Оскар" за чуждестранен филм към Националния филмов център, председателствана от  Милко Лазаров, избра българския претендент - "Бащата" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Филмът е носител на голямата награда "Кристален глобус" от фестивала в Карлови Вари, бил е показван на фестивали по цял свят - Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и др. Продаден е за разпространение в над 10 държави. 

"Бащата" е финансиран от Националния филмов център и е създаден в копродукция с Гръцкия филмов център, с подкрепата на фонд "Евроимаж" и програма "МЕДИА". Това е вторият филм на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, който е избран да представлява България на оскарите, след "Слава" през 2017 г.

Сценаристи на "Бащата" са Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Дечо Таралежков, оператор Крум Родригес, музика Христо Намлиев. Участват Иван Бърнев, Иван Савов, Таня Шахова, Христофор Недков, Боян Дойчинов, Николай Тодоров; със специалното участие на Иванка Братоева и Маргита Гошева.