"Белавия" спря полетите до 21 европейски държави

Редица страни затвориха въздушното си пространство за беларуската национална авиокомпания

Новини
16:42 - 02 Юни 2021
2318
"Белавия" спря полетите до 21 европейски държави

Беларуската национална авиокомпания "Белавия" спря полетите до 21 европейски дестинации. Това стана, след като редица страни затвориха въздушното си пространство в отговор на принудителното приземяване на самолета на „Ryanair“ на летището в Минск, съобщава „Фокус“.

Миналата седмица „Белавия“ спря полети до Литва, Великобритания, Франция, Украйна, Латвия, Финландия, Чешката република, Швеция, Естония, Полша, Италия, Нидерландия, Германия, Австрия, Белгия, Испания, Унгария, Молдова, Сърбия, Кипър, както и до Калининград.

„Държави, в които „Белавия“ може да лети, са: Армения, Азербайджан, Грузия, Русия, Израел, Казахстан, Турция, Узбекистан, Обединени арабски емирства“, се казва в съобщението.

В него се подчертава, че авиокомпанията „не е оказала влияние върху текущата ситуация“ и в момента нейните специалисти работят по намирането на нови посоки и коригиране на маршрутите.

Самолетът на ирландската нискотарифна авиокомпания „Ryanair“, пътуващ от Атина до Вилнюс, бе принуден да кацне на летището в Минск на 23 май, след като Беларус вдигна във въздуха изтребител МиГ-29 за ескорт на лайнера. Първоначалната информацията за бомбена заплаха не бе потвърдена.

След като самолетът кацна в Минск, беларуските правоохранителни органи задържаха основателя на канала NEXTA в Telegram, признат в Беларус за екстремист в Беларус, Роман Протасевич и руската гражданка София Сапега, която летеше с него.

След инцидента със самолета на „Ryanair“, срещата на върха на ЕС реши да забрани на беларуските авиокомпании да летят до летищата на ЕС и над територията на Общността, а също така препоръча на европейските превозвачи да отказват да летят във въздушното пространство на Беларус. Редица държави затвориха въздушното си пространство за беларуския въздушен превозвач. Властите в Минск заявиха, че на фона на затварянето на въздушното пространство на редица западни страни за Беларус, „Белавия“ ще се опита да компенсира това чрез увеличаване на полетите до ОНД и особено до Руската федерация.